Mapes que mostren Catalunya com Catalaunia: 2. L'Imperium Caroli Magni de Janssonius

Mapa de Jansonnius (1657) on s'anomena Catalunya com Catalauni i se la relaciona amb els catalauni de la Gàl·lia.

En aquest article us oferim un altre mapa històric, titulat Imperium Caroli Magni (1657)aquesta vegada del segle XVII dC. Es un mapa que reprodueix l'Europa en temps de Carlemany, és a dir, que estaríem parlant de l'Europa dels segles VIII-IX dC. I si ens fixem (imatge superior), es pot apreciar perfectament com el cartògraf autor del mapa, l'holandès Johannes Janssonius, associa Catalunya i el poble dels catalauni de la Gàl·lia.

En aquest cas concret, es fa encara més evident aquesta relació que, en el ja prou explícit mapa de Didier Robert de Vaugondy, que varem analitzar en un altre article, atès que aquí l'autor anomena a Catalunya directament com Catalauni, al mateix temps que també situa la vila de Catalaunis a la Gàl·lia, a la zona de l'actual Xampanya, concretament a la ciutat que avui coneixem com Chalons-en-Champagne, però que antigament s'anomenava Cataló, Catalaunis o Catalonensis, depenent de la font romana.

Ja hem vits també, en diversos articles, que els cartògrafs es fonamenten en les cròniques dels romans per situar els catalauni a la zona de la Belgica secunda. Aquesta naturalitat amb que els millors cartògrafs dels segles XVII i XVIII associen, de manera explícita, l'ancestral poble dels catalauni de la Gàl·lia amb la Catalunya peninsular, es correspon amb la mateixa normalitat amb que ho feien alguns dels millors historiadors dels segles XV - XIX dC i, fins-i-tot, d'alguns experts del segle XXI, com ara els francesos Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin, que com ja hem analitzat en un altre article, fan venir els catalans peninsulars dels catalauni gals.

En aquest sentit, no deixa de ser sorprenent l'obsessiva negativa d'alguns altres acadèmics moderns a considerar que el poble dels catalans relacioni en parentesc amb el poble dels antics catalauni de la Gàl·lia, quan ja ho feien els millors especialistes antics i alguns dels millors estudiosos moderns. Així, mentre alguns acadèmics no tenen cap reticència a relacionar el poble dels belgae, plenament contemporani dels catalauni, amb els actuals belgues o el poble dels gals hevetii amb els actuals helvecis o suïssos, en canvi, no accepten, de cap manera, que els catalans puguin relacionar amb els catalauni gals, per raons que sospitem són més de caire polític que no pas científic.

Johannes Janssonius

Aquests mapes que us presentem i que relacionen Catalunya amb els catalauni no són realitzats per cartògrafs desconeguts. Ben al contrari. Si en el cas de Didier Robert de Vaugondy ja varem veure que es tracta del geògraf del rei Lluís XV de França, en el cas de Johannes Janssonius (Arnhem 1588 – Amsterdam, 1664) veiem que es tracta d'un cartògraf i editor holandès que provenia d'una nissaga de cartògrafs. Janssonius va viure i treballar a Amsterdam, Països Baixos, durant el segle XVII dC. El seu pare, Jan Janszoon el Vell, ja fou cartògraf, editor i llibreter. A més, l'any 1612 Janssonius es va casar amb Elisabeth de Hondt, que era filla del cartògraf i editor flamenc Jodocus Hondius.

Durant la dècada de 1630, Janssonius va associar-se amb el seu cunyat, el també cartògraf Henricus Hondius, i varen publicar reproduccions dels atles de Mercator, d'Hondius i del mateix Janssonius. De fet, fou amb el lideratge de Janssonius, que l'atles d'Hondius es va ampliar i el van republicar com Atlas Novus (Atles Nou). L'any 1660, Janssonius va publicar l'Atlas Major (Atles Major), que va ocupar onze volums, i que va recollir l'obra d'uns cent autors i gravadors prestigiosos del moment.


Altres articles:

· Un mapa del geògraf del rei Lluís XV de França cita Catalunya com Catalaunia

· Documents romans que parlen dels catalauni: 1- El 'Res Getae' d'Ammià Marcel·lí
· Documents romans que parlen dels catalauni: 2- El 'Getica' de Jordanes
· Documents romans que parlen dels catalauni: 3- El 'Breviarium' de Flavi Eutropi
· Documents romans que parlen dels catalauni: 4- Els dos cronicons d'Idaci (s. V dC)
· Documents romans que parlen dels catalauni: 5- El 'Senatoris Chronicon' de Cassiodorus
· Documents romans que parlen dels catalauni: 6- L'Itinerarium Antonini i Duro-catelaunos
· Documents romans sobre els catalauni: 7- Notitia Dignitatum: Civitas Catalaunorum
· Documents romans sobre els catalauni: 8. Els Panegyrici Latini i l'imperi catalauni de Victorí

· Els Cathalauns de l'Aquitània varen controlar l'Imperi Gal amb Tètric I
· Quina zona ocupava el país dels Catalauni segons els testimonis romans?
· Els catalans de la Gàl·lia es van expandir fins a les Illes Britàniques: els catuvellauni
· Els cathalans o catalauni ja existien abans que els gots i els alans arribessin
· Les quatre batalles al país dels catalauni que van canviar la història d'Europa
· Els catalauni són els catalans, segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin
· El significat del terme Durocatalaunum o Durocatalanum
· Un estudi de llibres del s. XV confirma que Chalons és l'antiga Cathalonensis
· El terme Catalunya relaciona amb els camps catalàunics i amb els gals catalàunis
· Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals
· Gotolània, Catalàunia i Catalunya són el mateix, segons un llibre del 1644
· Catalania sí, però Catalaunia no? El Liber Maiorichinus i les incoherències acadèmiques

. #cat #celtes #mapes 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals