Documents romans sobre els catalauni: 6- L'Itinerarium Antonini i Duro-catelaunos (IV dC)

Fragment de l'Itinerraium Antonini on apareix citada Durocatelaunos (s. III dC)

D'entre el recull de citacions romanes que fan referència als catalauni o catelauni, hi figura també la que es cita a l'Itinerari d'Antoní o Itinerari d'Antoní August Caracalla, en llatí Itinerarium Antonini.

Es un dels més famosos itineraris romans o llistats de poblacions d'una via romana. Els romans donaven el nom d'itinerarium a les descripcions de les carreteres i camins principals del seu imperi. En aquestes descripcions, hi figurava la llista de poblacions que havien de travessar-se, la durada del trajecte i les mansiones, llocs en els quals el viatger podia aturar-se i trobar allotjament. A cada ruta s'identificaven mansiones, correspondències i milles. Eren eines creades per a la localització dels nuclis de població amb finalitats de recapta i de cobraments d'imposts.

Malgrat el seu nom, l'Itinerarium Antonini no sembla tenir relació amb l'emperador Antoní Pius, sinó més aviat amb Marc Aureli Antoní, més conegut com Caracal·la, que va governar del 211 al 217 dC. Es a dir, estariem parlant d'una font del segle III dC, una de les més antigues que hem trobat que fa esment dels antics catalans. Tanmateix, cal dir que de l'Itinerarium Antonini només es conserva una còpia procedent de l'època de Dioclecià (segle IV dC).

Doncs bé, com veiem a la imatge superior, el nom Duro-Catelaunos apareix en aquest document del s. III. Com ja hem explicat en un altre article, és freqüent, en diversos texts antics, el topònim Durocatalanum o Durocatalaunum, que s'associa al poble gal dels catalauni i, més concretament, a la vila també anomenada Cathalonensis o Cathalona o Cathaló, que avui coneixem com Châlons -sur-Marne o Châlons-de-Champagne. Aquesta vila és la capital històrica de la Xampanya, regió que ja hem vist que formava part del país dels catalauni, catelauns o catalóns, és a dir, els antics catalans.


Altres articles relacionats:



· Els catalauni són els catalans, segons Fabien Régnier i Jean-Pierre Drouin
· El significat del terme Durocatalaunum o Durocatalanum
. #cat #romans #celtes

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals