Documents romans que parlen dels catalauni: 5- El 'Senatoris Chronicon' de Cassiodorus



Text: 

Romani Aetio Duce Gothis auxiliaribus contra Attilam in campis Catalaunicis pugnaverunt, qui virtute Gothorum superatus abscessit.

Traducció:

Els romans, sota el comandament d'Aeci (Aetio), tenint els gots d'auxiliars, combatiren contra Atila dins les planes Catalàuniques (campis Catalaunicis), qui fou vençut per virtut dels gots morts.

El fragment textual precedent és una altra prova documental de l'existència del poble dels gals catalauni i dels famosos campis Catalaunicis (Camps Catalàunics), on Atila va perdre la batalla davant les tropes tolosanes de rei got Teodoric I i les legions romanes d'Aeci.

En aquest cas, el fragment és una cita del Senatoris Chronicon, del 519 dC, de Flavius Magnus Aurelius Cassiodorus (c. 485 – c. 585 dC) també anomenat Cassiodor o Magne Aureli Cassiodor. Fou aquest un polític, escriptor i monjo italo-romà. Provinent d'una noble família romana, el seu pare fou secretari de Valentinià III (425-455).

Sota el rei Odoacre (vers 476), Cassiodorus fou nomenat Comes rerum privatarum i segurament Comes sacrarum largitionum, que li donava la direcció dels afers econòmics. Quan Odoacre fou derrotat per Teodoric el Gran es va retirar al sud, però el rei got el va nomenar per a alts càrrecs. El 523 era prefecte del pretori i va influir en la reconciliació del rei Teodoric I amb l'església romana.


Altres articles relacionats:


. #cat #romans #celtes

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals