Un altre llibre italià que demostra que Catalunya fou un regne i no sols un principat


Us reproduim un fragment (imatge superior) del llibre, escrit en italià, titulat Prato fiorito di essempi ... delle virtu Christiane e religiose perfettioni, e d'altre diverse materie, Volum 2, publicat el 1605 per Valerio Veneziano. En aquest document trobem una altra  prova documental que evidencia que Catalunya era un regne i no només un principat, com diu la historiografia nacionalista espanyola, atès que es fa referència a un 'Rè di Catalonia' (Rei de Catalunya) anomenat Giacomo (Jaume I). Catalonia és un dels noms llatinitzats de Catalunya.

Fixem-nos que al text no hi diu 'Rei d'Aragó i de Catalunya', sinó que hi diu, exclusivament, 'Rei de Catalunya', perquè no era necessari dir res més. A tota Europa coneixien els reis i les reines catalanes i sabien que Catalunya era un regne. Una mica més avall, a la mateixa plana del llibre (imatge inferior), trobem que es fa referència a una 'Maria, Regina di Catalonia' (Maria, Reina de Catalunya). Probablement es refereix a Maria de Provença, mare de Jaume I.


No és possible saber perquè la historiografia espanyola s'entesta a difondre, encara avui, que Catalunya no va ser un regne i que només va ser un principat, quan els llibres que es van escriure, publicar i conservar fora del control de la censura espanyola, són plens de proves que els reis catalans i les reines catalanes eren ben coneguts i valorats arreu del món.

Altres articles:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals