Un llibre d'història holandès, del 1700, ens parla de la 'Kathalonien' peninsular dels gots

Així s'imaginaven els gots de la Kathalonien els il·lustradors holandesos del 1700 dC.

Al llibre titulat Antiquitates Belgicae of Nederlandsche Oudtheden, escrit en holandès l'any 1700, per l'historiador, jurista i col·leccionista Kornelis van Alkemade, també trobem que s'esmenta als Kathalonien, és a dir, directament als Catalans, quan es parla de la distribució dels pobles bàrbars a Europa.

Al text (imatge següent) es diu:

"Els autors escriuen que molts pobles bàrbars van arribar amb els exèrcits més nombrosos i van destruir la major part d'Europa, com els Gèpides, que van guanyar la Itàlia, el Alans que van guanyar l'Àustria, els Sàrmates, l'Hongria i l'Àfrica, els Gots, la Cathalunya..."


Es aquest, per tant, una altra prova documental d'un expert il·lustre que opina que la Catalunya, o la zona de la Catalunya, fou ocupada pels gots, com sabem pel fet que Ataülf va establir la seva Cort a Barcelona a partir del 415 dC. Kornelis van Alkemade, tanmateix, no ens parla de la Hispania Tarraconensis, sino que utilitza el terme Khatalonien per referir-se al lloc on s'estableixen. Pensem que ho fa molt conscientment, donant a entendre que el rei got Ataülf funda Catalunya, com tants historiadors pensaven fins als inicis del segle XX i ja hem demostrat en un altre article.

També sabem que el 451 dC, els reis gots de Tolosa van en auxili dels Catalauni que hi ha a la Belgica secunda i, fins-i-tot, el rei Teodoric I hi perd la vida contra Atila. Perquè no hem de pensar en la Catalunya peninsular i la Catalunya gal·la com en una unitat catalaunica o catalana, amb uns reis gots que la regenten? Hi ha testimonis de l'existència dels catalauni des del segle II dC.

Aneu al llibre.

Kornelis van Alkemade, en tot cas, i molts altres intel·lectuals que van expressar-se entre els segles XIV i XVIII dC, no va tenir cap mena de problema per parlar d'una Catalunya peninsular en temps dels gots.


Altres articles relacionats:
.  #cat #toponimia #gots #fonts

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Un libro británico de 1636 asegura que el topónimo 'Aragón' proviene de 'Tarragona'