Més proves documentals que Catalunya era un regne i no només un principat (III)

Fragment del llibre de l'Evangelista de Momigno (s. XVII)

Us mostrem un fragment, que s'uneix als d'altres articles, d'un llibre italià, escrit en llatí, titulat Directorium Superiorum Regularium et ecclesiasticorum ... (1658) de l'Evangelista de Momigno. Al text apareix escrit clarament "Regina Cataloniae" i hem d'advertir a l'ector que la menció no va acompanyada de l'epítet "Aragoniae", tan habitual a les publicacions espanyoles. Simplement, perquè no era necessari. Al segle XVII dC, tothom a Europa sabia que Catalunya era un regne i que disposava de reis i de reines, com tots els altres. Només a Espanya sembla ser que no se sabia.

Anem sumant proves de l'existència de monarques catalans que eren citats així, com a 'Rei i Reina de Catalunya', en centenars de llibres publicats fora de l'abast de la censura espanyola. Aquestes publicacions no diuen 'Rei de Catalunya i Aragó'. No. Diuen 'Rei de Catalunya', a seques. Són llibres que sembla que la historiografia espanyola prefereix ignorar per sempre, atès que encara defensa la fal·làcia que Catalunya mai va tenir reis propis i que només va ser un Principat, fins que es va ajuntar amb Aragó. I llavors, ens diuen, que els monarques catalans eren Reis d'Aragó, no pas de Catalunya. Però llavors, perquè tants llibres estrangers antics anomenen aquests monarques com a 'Reis de Catalunya'? Res encaixa amb les mentides de el nacionalisme espanyol.

Tanmateix, els llibres publicats a la Península Ibèrica, amb permís i control exhaustiu de la censura inquisitorial i de la corona espanyola, sempre expliciten 'Rei d'Aragó i Catalunya' i mai citen només 'Rei de Catalunya'. El procés és exactament l'invers. Com si estigués totalment prohibit citar els monarques catalans com a tals. Com si el control censor tingués molt present eliminar aquest tipus de nomenclatura. És molt fàcil veure la mà del censor polític en tot aquest assumpte.

Que la penosa censura espanyola va existir durant molts segles, ja ho sabem, però el trist ara és constatar que la historiografia oficial espanyola perpetua l'efecte d'aquesta censura per interessos polítics. Catalunya era un regne, encara que a molts historiadors espanyols no els agradi. La història és la que és i els gustos polítics no haurien d'influir en un bon professional. Les proves documentals són múltiples i demostren fàcilment que la historiografia a sou de l'estat espanyol segueix mentint.



Altres articles relacionats:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals