il Re di Catalogna: Una altra prova que Catalunya era un regne (V)


Al llibre escrit en italià, l'any 1816, i titulat Vita, Patimenti, e Innocenza della Regina Uliva figlia di Giuliano Imperatore, etc. In verse, trobem una altra prova de l'existència del Regne de Catalunya que l'acadèmia universitària espanyolista s'entesta a negar. Catalunya va ser un Regne i no només un Principat, i per això al llibre s'esmenta ben clar "il Re di Catalogna".

Fixem-nos que no s'acompanya la designació del típic 'rei d'Aragó' que trobem a totes les publicacions històriques fetes en l'àmbit de la censura espanyola. A l'estranger, en aquest cas a Itàlia, la censura no és tan estricta en eliminar tot allò que faci referència a Catalunya, i és possible trobar proves de l'existència d'aquest regne i del comú acord a Europa en entendre el fet que Catalunya tenia reis i reines, com a qualsevol altre estat del moment.

Deixant de banda el llastimós paper fet per la censura espanyola, cal denunciar també la penosa actitud de la historiografia nacionalista espanyola que, encara avui, repeteix les fal·làcies de la censura, negant que Catalunya tingués regne propi i assegurant que sense l'Aragó, Catalunya mai va ser un regne. Es evident que a tota Europa això no s'entenia així, com ho proven totes les proves documentals que us referim als diversos articles que hem anat publicitant, que evidencien que tot plegat és un constructe de la censura espanyola i, per desgràcia, perpetuat per la historiografia espanyola, sempre tan tenyida de política i tan mancada de rigor i seriositat històrica.

Catalunya era anomenada principat, com ho era també Liechtenstein o Mònaco. Però això no vol dir que no fos un regne, com encara ho són aquests dos estats europeus. Alguns estudiosos consideren que, en el cas de Catalunya, aquesta denominació de Principat respon sobretot al fet que Catalunya era el regne principal de l'imperi que es va bastir al seu entorn, amb els regnes d'Aragó, Mallorca, València, Sardenya, Sicília, Nàpols, Neopàtria, Provença, etc. Creiem que aquest és el sentit que cal donar al terme Principat. Però, indubtablement, el fet que fos un Principat, mai va invalidar, sinó tot el contrari, que Catalunya també fos un regne.


Altres articles relacionats:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Un libro británico de 1636 asegura que el topónimo 'Aragón' proviene de 'Tarragona'