La nissaga catalana dels Cervera, reis d'Arborea durant dos segles
La família dels Cervera foren, durant prop de dos segles, reis d'Arborea abans del control de tota l'illa de Sardenya per part dels reis del Casal de Barcelona. Es aquest un episodi amagat i no gaire conegut de la història de Catalunya i de Sardenya. La nissaga catalana dels Cervera eren Vescomtes de Besalú, també coneguts com a Vescomtes de Bas. La posterior ocupació militar catalano-aragonesa del regne vindrà, per tant, molt influïda pel dret que aquesta nissaga catalana dels Cervera, vinculada al Casal de Barcelona, ja tenia sobre l'illa.
Com els castlans de Cervera esdevenen Vescomtes de Bas o Besalú?
Els Cervera no provenen de Bas ni de Besalú. El Vescomptat de Bas prové del Castell de Milany. Els Cervera, en canvi, eren castlans del Castell de Cervera i senyors d'altres castells.La nissaga dels Cervera es va apoderar del Vescomtat de Bas quan Beatriu I de Besalú, vescomtesa de Bas, es va casar amb Ponç de Cervera (-1130) i va coincidir amb el fet que la línia masculina dels Besalú es va extingir. Aquest Ponç, per tant, va acabar esdevenint Ponç I, Vescomte de Bas.
Com els Cervera s'ajunten amb la nissaga reial dels Comtes de Barcelona?
L'aventura dels Cervera a l'illa de Sardenya comença amb un descendent de Ponç I, Vescomte de Bas. Aquest serà Hug I de Bas (1149-1185), també conegut com Hug de Barcelona, atès que el seus pares eren Ponç II de Bas i Almodís de Barcelona, infanta i filla del rei català Ramon Berenguer III.
Aquest Ponç II de Bas va segrestar, literalment a la infanta Almodís de Barcelona per casar-s'hi, atès que el seu pare, el rei Ramon Berenguer III s'oposava a les noces. Així van ajuntar-se els Cervera amb els Barcelona.
En tot cas, el matrimoni va prosperar i en la figura del seu fill, Hug I de Barcelona i de Bas, trobem la unió de les nissagues dels Cervera, dels Besalú (o Bas) i de l'estirp reial dels Barcelona.
Així, Hug I de Barcelona i de Bas, igual que la seva germana Agalbursa de Barcelona i de Bas, ja tenien la sang reial dels Barcelona, pel fet de ser nets del comte-rei Ramon Berenguer III.
Com els Cervera són reis d'Arborea abans de la conquesta de Sardenya?
Només a partir d'aquesta circumstància, i per la influència dels Comtes-reis catalans, es pot entendre que Agalbursa de Bas acabés esdevenint reina d'Arborea, en segones núpcies, el 1158, amb el jutge-rei sard Barisó I d'Arborea.
Barisó havia repudiat la seva primera esposa, Pellegrina de Lacon. Agalbursa i Barisó no tingueren fills.
Quan Barisó va morir al 1186, Agalbursa va signar una carta com Dei gratia Arboree Regina (Per la gràcia de Déu, Reina d'Arborea). Agalbursa es va oposar al fill gran del seu marit amb la seva primera esposa, Pere de Serra. I, des de la seva nova posició privilegiada a la Cort d'Arborea, la reina Agalbursa va afavorír la unió de la filla de Barisó I, la princesa sarda Sinispella, amb el seu germà Hug I de Bas, que serà el rei Hug I d'Arborea.
Així, l'any 1177, cridà a Sardenya el seu germà Hug que va casar amb Ispella o Sinispella, filla del primer matrimoni de Barisó amb Pelegrina de Lacon. Aquests foren els pares d'Hug Ponç de Cervera. Les noces van comptar amb l'ajut i el vist-i-plau del Casal de Barcelona, mitjançant el cosí d'Agalbursa, Alfons el Cast. També amb el suport de la República de Gènova.
S'iniciava així, en definitiva, gràcies a la reina Agalbursa, la dinastia dels Vescomptes catalans de Bas, reis d'Arborea un segle i mig abans de la conquesta militar de la corona catalano-aragonesa, que no es produirà fins el 1326, amb Jaume II el Just.
A la mort d'Agalbursa, i pel compromís d'Oristany (1192), foren reconeguts jutges, amb igualtat de drets, Pere I i Hug I d'Arborea.
Els reis-jutges del regne d'Arborea
Cal entendre com s'estructurava políticament l'illa de Sardenya des del segle IX fins al segle XV dC. Aquesta era dividida en jutjats reials. I Arborea era un dels quatre jutjats reials que, en veure decaure els altres tres, extingits al segle XII, va anar ocupant molts dels seus territoris, fins esdevenir majoritari a l'illa.
Per tant, el català Hug I de Bas va passar a ser jutge-rei d'Arborea, a l'illa de Sardenya, en contraure matrimoni amb la princesa sarda Sinispella de Serra (també coneguda com Ispella de Lacon, atès que era la filla de Barisó amb Pelegrina de Lacón). Hug I fundà la dinastia dels Bas, prínceps d'Arborea, gràcies a la intercessió de la seva germana, Agalbursa de Bas.
Els prínceps o donzells d'Arborea
D'altra banda, els prínceps o donzells (donnicelli) d'Arborea eren els parents propers del jutge d'Arborea i sovint els seus hereus. El títol de donzell d'Arborea era específic del període judicial sard.Després de 1323, gràcies a les relacions de vassallatge amb el Regne d'Arborea, el rei català dels Aragó, Alfons IV, va garantir que els fills d'Hug II d'Arborea, només en el cas dels infants, fossin considerats segons a la jerarquia de la cort com a pretendents hereus al tron dels Aragó..
Tanmateix, el títol no va ser utilitzat per en Pere III d'Arborea, que, després de la mort del seu pare i abans de la seva coronació oficial, va utilitzar el títol de vescomte de Bas. Seria només més tard quan es va reutilitzar el títol, i va tenir més transcendència quan Arborea va declarar la guerra als Aragó, esdevenint així un regne completament independent durant un temps.
Reis d'Arborea de la nissaga catalana dels Cervera
La nissaga s'inicia amb les noces, el 1157, del sard Barisó I d'Arborea amb la catalana Agalbursa de Cervera, de la branca dels Bas. Agalbursa de Cervera era filla de Ponç II de Cervera, vescomte de Bas i d'Almodis de Barcelona, germana de Ramon Berenguer IV).
· Agalbursa de Cervera, coneguda també com a Galbors o Agalbursa de Bas, (c. 1140-1190). Reina d'Arborea. Casada al 1158 amb segones núpcies amb Barisó I, rei i jutge d'Arborea que havia repudiat la seva primera esposa, Pellegrina de Lacon. Malgrat que Agalbursa i Barisó no tingueren fills, la catalana va casar al seu germà, Hug de Cervera, amb la filla de Barisó.
· Hug I d'Arborea (1178 - 1211), conegut també com a Hug II Ponç de Cervera, Hug II de Bas o Hug Poncet. Rei de Sardenya i Rei i Jutge d'Arborea. Fou nat a Oristany, Sardenya, el 1178, i era net de Barisó I d'Arborea i de la segona dona d'aquest, Agalbursa. Era fill d'Hug I de Cervera, vescomte de Bas, i d'Ispella Serra, filla de Barisó I. Fou rei i jutge d'Arborea a partir del 1185, sota regència de Ramon de Torroja, marit de Gaia, la germana d'Agalbursa, designat en testament. El compromís d'Oristany (1192) el va reconèixer, conjuntament amb Pere I d'Arborea, fill del primer matrimoni de Barisó I. El 1195, Guillem Salusi IV de Caller va envair el jutjat d'Arborea, va fer presoner a Pere I d'Arborea, va assetjar Oristany i va obligar a Hug a signar la pau, cedint territoris i amb la condició que s'havia de casar amb Preciosa de Lacon, de la família de Pere i filla de Guillem Salusi de Càller; matrimoni que es va celebrar el 1206.
Pere I va morir abans del 1207 presoner a Pisa. Estava casat des del 1189 amb Bina, de la que es va divorciar el 1191 (i que es va tornar a casar amb el comte Hug dels Alberti o Capraia el 1193). Va tenir un fill anomenat Barisó II d'Arborea. Va tenir també un fill natural, anomenat Gotifred que va morir el 1253.
· Pere II d'Arborea (?-1241), també anomenat Pere II de Bas-Lacon, o Bas-Serra, o vescomte Pere IV de Bas. Rei i jutge d'Arborea. Fou el fill d'Hug I d'Arborea, nominal vescomte de Bas que mai va visitar el vescomtat però que en mantingué el títol. Pere fou jutge únic d'Arborea, proclamat en vida del pare, el 1217. El 1228, pel fet de ser considerat aliat dels Visconti de Gallura, favorables a Pisa, fou atacat per en Guillem Salusi V de Càller, amb ajut de Marià II de Torres, al qui va haver de reconèixer un condomini d'Arborea. Tanmateix, en els següents anys, aprofitant les lluites internes, va quedar altre cop com a jutge únic.
Marià II va governar també sobre una part del jutjat de Càller, però la va perdre ràpidament a mans del cosí d'en Nicolau, Anselm de Capraia. Marià va sol·licitar l'ajut del rei català Pere II (1284) i la va poder recuperar el 1287, essent Anselm derrotat i mort. Fou vicari general de l'Església al Logudor (Torres). Va morir entre 1295 i 1297. Es va casar amb una filla d'Andreotto Saraceno Caldera (morta abans del 1293) i en segones noces amb una filla de Güelf de la Gherardesca, el comte de Donoratico. Va deixar un fill, Joan d'Arborea, una filla (vivia el 1305) i un fill il·legítim, anomenat Barisó, que va morir vers 1305.
Malgrat la seva educació i el seu parentiu amb molts magnats catalans, canvià radicalment la política tradicional d’amistat amb la corona catalano-aragonesa. Des del 1353, fins a la seva mort, suscità revoltes continuades contra el rei Pere, alternant-les amb èpoques de submissió aparent. El 1363 intrigava, amb el papa Urbà V, per evitar la investidura del regne de Sardenya. Arribà a ser, de fet, l’únic sobirà de l'illa, puix que, des del 1369, la dominació catalana només es reduí a algunes ciutats.
De caràcter enèrgic, es va enemistar amb la noblesa de l'illa, la qual va aconseguir convèncer el poble d'iniciar una rebel·lió. El 3 de març de 1383 Hug III va morir assassinat a Oristany, en una revolta popular, juntament amb la seva única filla i successora, de dinou anys, Benedetta. Aquesta revolta que va proclamar la república. Cal dir que el dret al sobiranicidi estava reconegut a la llei d'Arborea.
Morí a causa de la pesta el mes de juny de l'any 1403 i, suposadament, està enterrada a l'església gòtica de San Gavino Monreale.
Altres articles relacionats amb la Sicília catalana:
· Sant Felip Neri és en realitat el Sant Felip negre de Catalabiano.
· L'actual vila siciliana de Calatabiano és en realitat la catalana Catalabiano dels Cruïlles
· El nom de la vila siciliana de Caltanissetta prové del topònim català Catalaniseta
· La ciutat siciliana de Caltabellota fou fundada per catalans i es diu Catalabellota
· L'actual vila siciliana de Caltagirone és en realitat la catalana Catalagirona
· Perquè l'independentisme sicilià té per bandera la senyera catalana?
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada