La Roma antiga és la ciutat de València, segons l'historiador britànic Peter Heylin

La ciutat de València hauria estat la Roma antiga. Això és el que es dedueix de les explicacions que l'historiador britànic Peter Heylin feia el 1636, quan va publicar el llibre titulat Μικροκοσμος. A little description of the Great World. Augmented and revised. L.P.

En aquest document, a la pàgina 66, Haylin assegura que de la ciutat de València "es diu que havia estat anomenada Roma, amb una forta significació", i a continuació afegeix, "però quan els romans la van senyorejar, per distingir-la de la seva Roma, la van anomenar Valentia, que en llatí significa equivalent".

Per tant, sembla ser que, segons en Heylin, hi havia dues Roma. Com que se sap que la ciutat de València és més antiga que no pas l'actual Roma italiana, podem deduir que la Roma antiga i original fou la valenciana i que la italiana és posterior. 

En Peter Heylyn o Heylin (1599 - 1662) va ser un eclesiàstic anglès autor de molts tractats històrics, polítics i teològics. En altres articles ja hem analitzat la seva obra i ens ha donat a entendre que el topònim Aragó prové de Tarragona o que els castellans podrien provenir de la Garrotxa i el Ripollés, que antigament fou habitada per un poble iber anomenat Castel·lans.

En propers articles anirem afegint més informacions sobre l'enigmàtica i desconeguda Roma peninsular.


Altres articles relacionats:

· Un llibre britànic del 1636 assegura que el topònim ‘Aragó’ prové de ‘Tarragona’

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El cofre de Perote, en Veracruz, y el mito catalán de Pere Boter

La llengua "castellana" s'originà a l'Aragó, segons una gramàtica del segle XVI

Catalunya i Occitània són la mateixa nació | Cinc proves documentals